1.Od lat obowiązują zasady opublikowane w KOF:
13.6.Opłaty za nadanie tytułów krajowych względnie kategorii szachowych
przedstawia tabela 10.
Tabela 10. Opłaty za nadanie tytułu lub kategorii centralnej.
Tytuły i kategorie krajowe Wysokość opłaty (PLN)
mistrz krajowy 70
kandydat na mistrza krajowego 60
pierwsza kategoria 50
13.7. Nadanie tytułu lub kategorii i umieszczenie stosownego zapisu w
Komunikacie KEKiR PZSzach nastąpi po przesłaniu wraz z legitymacją
zawodnika kserokopii dowodu wpłaty odpowiedniej stawki na konto
PZSzach. Wpłaty dokonuje wnioskodawca, tj. zawodnik, jego klub, względnie
WZSzach. Nadanie tytułu krajowego lub I kategorii szachowej jest
uwarunkowane uzyskaniem odpowiednich norm w turniejach uwzględnionych w
systemie klasyfikacji i rankingu PZSzach oraz przekazanie przez organizatora
turnieju do PZSzach opłat rejestracyjnych i klasyfikacyjno-rankingowych.
2. Przewodniczący KKRiE w dobrej wierze umieszczał zapisy w komunikatach komisji oraz adnotacje w Centralnym Rejestrze PZSzach.
3. Wzywa się wszystkich zawodników do dokonania zaległych opłat za kategorie i tytuły w terminie do 15.04.2010. Po tym terminie lista zaległości zostanie opublikowana na stronie internetowej PZSzach.
4.Od dnia 19.01.2010 tytuły i kategoria pierwsza będą nadawane dopiero po wniesieniu stosownej opłaty.
5. Zawodnik , który wypełni normy na kolejny tytuł otrzyma go dopiero po uregulowaniu wszelkich zaległych opłat.
6.Wpisanie tytułu/kategorii szachowej do legitymacji nastąpi po dokonaniu bieżącej należnej opłaty oraz uregulowaniu opłat zaległych.
Zgodnie z punktem 1.4. Komunikatu Organizacyjno-Finansowego Nr 1/2010 w dniu 15.01.br. minął termin składania przez WZSzachy wniosków o przyznanie im uprawnień do pobierania opłat wynikających z ww. komunikatu.
Informujemy, że wpłynął kolejny wniosek od Mazowieckiego Związku Szachowego.
Uprawnia do pobierania opłat w imieniu Polskiego Związku Szachowego otrzymały następujące Związki:
1. Warmińsko-Mazurski Związek Szachowy
2. Śląski Związek Szachowy
3. Lubelski Związek Szachowy
4. Świętokrzyski Związek Szachowy
5. Podlaski Związek Szachowy
6. Dolnośląski Związek Szachowy
Wstrzymane są umowy dla województw wielkopolskiego i mazowieckiego do czasu wyjaśnienia rozliczeń za rok 2009.
Co roku Witalis wchodził na Forum i komentował "I znowu podwyżki!". Teraz się na pewno rozczaruje, bo nie będzie mógł użyć "gotowca".
No to ja Witka wyręczę! I znowu podwyżki!
Tak naprawdę, dokument niemal w całości przepisany z poprzedniego roku, więc krytyką nad wyraz byłoby ocenianie go w kategoriach "I znowu podwyżki".
Zdecydowanie większym problemem jest raczej to, że ponieważ zmiany były tak niewielkie, to większość uwag (w tym moich) jest wciąż aktualna.
W załączonych plikach publikujemy wykaz osób, którym nadano kategorię lub tytuł, a nie odnotowano opłaty za ich nadanie.
Jeżeli opłat dokonano zbiorczo z innymi i były one nie opisane dokładnie lub wcale to wpłaty mogły zostać zaksięgowane w innym miejscu – w takiej sytuacji prosimy o podanie wyczerpujących informacji.
Jeżeli opłat nie dokonano – prosimy o uzupełnienie w trybie pilnym
Usunięcie osoby z pliku z zaległościami nastąpi w przypadku:
Przesłania informacji o dokonanej wpłacie i zweryfikowaniu jej przez biuro
Uregulowania zaległej opłaty
Przesłanie kserokopii stron 0-1 + 8-9 legitymacji szachowej zawodnika potwierdzonej przez przedstawiciela związku wojewódzkiego.
Pisemnej/mailowej rezygnacji z nadanego tytułu/kategorii – wówczas zostanie dokonana odpowiednia korekta w Centralnym Rejestrze.
Czy PZSzach zamierza odbierać nadane tytuły/kategorie?
Na liście jest 34 tytułów mistrzowskich, 57 kandydackich i 267 kategorii pierwszych. Pominę, że kilka osób ma nadany tytuł mistrzowski bez opłaty za tytuł kandydacki.
Mam pytanie do prawników: Czy w tym przypadku obowiązuje zasada "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się"?
Z innej strony www
Przedawnienie zobowiązań ze strony wierzyciela powstaje w sytuacji, gdy zaniechał jakichkolwiek starań odzyskania wierzytelności, czynności egzekucji długu u dłużnika, w tym przymusowego egzekwowania. Po prostu zaniedbał odzyskania długu. Wszystkie czynności mogą być przeprowadzone zgodnie z przepisami prawa. We wspomnianej sytuacji przedawnienie następuje, bo nastąpiło zaniedbanie odzyskania wierzytelności. Nie dołożono staranności w załatwianiu spraw przez wierzyciela. Wierzyciel jest winny takiemu stanu rzeczy wobec prawa.
Pytanie, po jakim okresie przedawniają się zaległości z tytułu opłat za nadanie kategorii?
Moje zdanie jest takie:
1. Jeśli kategoria została nadana uznaję, że została za nią wniesiona zapłata lub takowa w danym momencie się nie należała. Inaczej, nie mogę wyobrazić sobie podstawy, na jakiej nadano tę kategorię.
2. Nie muszę posiadać potwierdzenia zapłaty, bo mógł to zrobić sąsiad, sponsor albo ktokolwiek inny. Podpieram się punktem pierwszym.
3. Jeśli w jakiś sposób PZSzach przekonująco uzasadni, że zapłata się należy(odpowie na pkt 1), to istotny jest okres domagania się należności. No i jest jeszcze konieczność powiadomienia o należności na piśmie za potwierdzeniem odbioru (w PZSzach już to przerabiano...). Jeśli wezwanie do zapłaty nie nadejdzie przed przedawnieniem, to to nie widzę podstaw, aby domagać się czegokolwiek.
4. W przypadku jeśli zaległe należności wezmą na siebie kluby, muszą liczyć się z problemami natury skarbowej, gdyż nie mogą one wrzucić w koszta za rok bieżący wydatków za lata ubiegłe. Konieczne będzie skorygowanie zeznań podatkowych za poprzednie lata.
Zastanawiam się też, czy za spłatę należności za lata ubiegłe, kluby zachowują prawo do zwolnienia z obowiązku podatkowego od zapłaconej kwoty. Na jednej ze stron www czytałem podobne pytanie, ale dotyczyło innego rodzaju długów i odpisu VAT. W tamtym przypadku pisali, że nie ma możliwości skorzystania z odpisu. Także PZSzach chyba nie będzie miał możliwości wrzucenia sobie ewentualnych kosztów windykacji w bieżące koszta.
Uważam, że nie ma o co walczyć i szkoda na to wszystko czasu. Kategorie szachowe są fajne, to dobry motywator, ale podejrzewam, że dla większości osób z tej listy nic one nie znaczą, gdyż wiodący jest ranking elo. Często też są tematem do drwin zawodników, którzy mają np. km, a jednocześnie elo 2000. Także dla klubów nie mają one większego znaczenia, gdyż w żaden sposób nie przekładają się na budżet klubu (poza tym, że trzeba za nie płacić). W tym przypadku istotne są tylko klasy sportowe. Ponadto z uwagi na możliwe komplikacje wynikające z pkt 4, lepiej chyba po prostu napisać rezygnację i wypełnić normy na nowo, jeśli na tych kategoriach komuś szczególnie zależy, lub nie jest już w stanie tego dokonać.
Oczywiście proszę, aby nikt przypadkiem nie podpierał się tym co tu napisałem. To są zwyczajne przemyślenia "na chłopski rozum". Nie znam się zbytnio na prawie podatkowym, a jeśli chodzi o ściąganie długów, to orientuję się tylko w wąskim zakresie miękkiej windykacji w firmie której pracuję (ale tam nie dochodzi do takich zaniedbań).
Na koniec to chciałbym tylko powiedzieć, że to smutne, iż obecna władza PZSzach stosuje tego typu praktyki. Kategorie powinny zostać nadane po dokonaniu opłaty, a jeśli ktoś takowej nie zrobił, to powinno przyjąć się, że dana osoba rezygnuje z nadania kategorii szachowej. Nie dość że nie uszanowano prawa do odmowy, to teraz jeszcze umieszcza się nazwiska tych osób na liście dłużników, przez co cierpi ich reputacja.
Ależ Pan wytoczyłeś ciężkie działa. Jestem pod wrażeniem. Wątpię, aby PZSzach się obronił kontrargumentami. U nas na forum DZSzach też ten wątek był podniesiony, lecz w skromniejszym wydaniu.
Ostatnio zmieniony przez Frajanko Wto 25 Maj, 10 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Ciekawa sprawa. Wlasnie znalazlem i swoje nazwisko na tej liscie. I kat gdzies tam kiedys ugralem ale minelo od tamtego czasu prawie 4 lata. Nawet nie pamietam czy stosowna oplata zostala wniesiona nie wspominajac o tym, ze nie mam bladego pojecia o ewentualnym miejscu pobytu dowodu zaplaty.
Swoja droga zawsze mialem wielki sentyment do posiadanej przez siebie od zawsze II kat., ktora nieopacznie zdradzilem, bo centralny rejestr odebral mi jedno rzymskie jeden. Jestem wdzieczny PZSzach, ze daje mi mozliwosc powrotu do poprzedniej malzonki. Chyba bede mogl sie wowczac chwalic, ze mam najwyzszy rank w Polsce. Z szacunkiem dla profesjonalow, wsrod ... II kat. naturalnie.
A mowia, ze czasu nie da sie cofnac.
ha ha ha ... jak przyznali kategorie to jej nie moga zabrac, bo niby z jakiego paragrafu?
co najwyzej moga sciagac wierzytelnosci przez komornika, ale niestety, przedawnily sie dawno temu, bo PZSzach nigdy nie wyslal zadnego upomnienia nikomu, co przerywa okres przedawnienia. skandal i amatorszczyzna. a mialo byc po nowemu i profesjonalnie. juz nie wspomne o naruszeniu ochrony danych osobowych, co samo w sobie jest skandaliczne.
Przy takich opłatach jakie ponoszą zawodnicy opłaty za centralne tytuły mogłyby być zniesione, ale skoro są, to należy je egzekwować.
W jaki sposób? - Skuteczny.
Trzeba pamiętać, że o tytuły fide występuje się poprzez narodową federację.
Rozgrywki drużynowe - można zweryfikować uprawnionych zawodników.
Itd.
Jedni płacą bo są głupi, a drudzy cwaniakują. Jacy to Oni mądrzy są? - w stylu Andrzeja Leppera.
Tak to też można odbierać.
PS.
Nie wiem na ile rzetelna informację otrzymałem podczas sędziowania Festiwalu w Kętrzynie, ale Litwa zrezygnowała z nadawania kategorii, liczy się ranking.
Przy takich opłatach jakie ponoszą zawodnicy opłaty za centralne tytuły mogłyby być zniesione, ale skoro są, to należy je egzekwować.
i zgodny z prawem.
Właśnie przez takich cwaniaków tworzy się dodatkowe i często bzdurne przepisy, rozrasta się biurokracja, a tracą uczciwi ludzie. To ogólne stwierdzenie nie dotyczące konkretnego problemu.
Chcesz, żeby na wszystkich bez turniejach sędziowie sprawdzali legitymacje szachowe, aktualność wszelkich wpisów itd.
A bez legitymacji nie dopuszczali do turnieju nawet mistrza Polski, bo do takiego absurdu może prowadzić działanie zgodne z prawem nawet już teraz obowiązującym.
Oczywiście przesadziłem, mistrz zagra, ale straci zwykły amator bo zapomniał legitymacji.
W Regulaminie klasyfikacyjno-rankingowym (nieaktualny ale zamieszczony na stronie PZSzach) nic nie ma o opłatach (w odróżnieniu od Regulaminu ewidencyjnego).
Cytat:
A.2.3. Szachiści zrzeszeni w klubach i WZSzach, będących członkami PZSzach, a za jego pośrednictwem FIDE, mają względnie mogą mieć nadane - za wypełnienie odpowiednich norm punktowych - następujące kategorie (jednakowe dla kobiet i dla mężczyzn)
Dlatego czy opłaty (za nadanie kategorii/tytułu) są zgodne z prawem wewnętrznym PZSzach? Dopiero o opłatach za kategorie jest w Komunikacie finansowym. Komunikat jest komunikatem, a nie regulaminem.
i zgodny z prawem.
Właśnie przez takich cwaniaków tworzy się dodatkowe i często bzdurne przepisy, rozrasta się biurokracja, a tracą uczciwi ludzie. To ogólne stwierdzenie nie dotyczące konkretnego problemu.
Chcesz, żeby na wszystkich bez turniejach sędziowie sprawdzali legitymacje szachowe, aktualność wszelkich wpisów itd.
A bez legitymacji nie dopuszczali do turnieju nawet mistrza Polski, bo do takiego absurdu może prowadzić działanie zgodne z prawem nawet już teraz obowiązującym.
Oczywiście przesadziłem, mistrz zagra, ale straci zwykły amator bo zapomniał legitymacji.
proponuje po pierwsze liczyc sie ze slowami, bo okreslenie "cwaniaczek" jest dla mnie obrazliwe.
w obecnych czasach legitymacje sa srednio potrzebne przy prawidlowo prowadzonej bazie danych i internecie, ale o czym ja mowie, jak np na liscie mzszach jestem zarejestrowany ze 3 razy minimum i nie jestem w tym odosobniony.
jest cala masa ludzi - amatorow, ktorzy nie czytaja zadnych tam komunikatow finansowych i nawet nie wiedza, ze cos tam maja gdzies zaplacic a juz na pewno nie maja zadnych pieczatek w legitymacji. ostatni moj wpis do legitymacji szachowej mial miejsce chyba z okazji IV kategorii.
jak PZSzach chce pobierac kase za przyznanie kategorii, to niech ja pobiera podczas turnieju, na ktorym dane wiekopomne wydarzenie mialo miejsce. podchodzi sedzia do delikwenta i mowi, ze jest norma, wplacasz pan kase, skladam wniosek z dowodem wplaty. koniec, po problemie, a sedziemu pracy nie przybedzie, przynajmniej zarobi uczciwei na swoja diete. choc osobiscie uwazam, ze tego typu oplaty powinny byc wliczone w oplate rankingowa (niech ja podniosa o zlotowke i juz), bo tak, to karze sie za dobra gre.
w ten sposob zadna biurokracja sie nie rozrasta, a wrecz przeciwnie, szanowny pan skarbnik PZSzach nie bedzie musial weryfikowac wplat za kategorie, sleczac zapewne po nocach jak teraz.
podsumowujac: wprowadzic powyzsze zmiany, abolicja do dnia dzisiejszego wlacznie i bedzi ebyc moze porzadek.
Inwektywa była ogólna, nie odnosząca się bezpośrednio do szachistów, a do falandyzujących prawo. Zresztą tam gdzie wkracza prawo stanowione a nie naturalne, tam trudno o zachowanie sprawiedliwości.
Osobiście uważam, że opłata za centralne tytuły powinna zostać od razu zniesiona po wprowadzeniu opłaty klasyfikacyjno-rankingowej.
Skoro głównym tematem są finanse PZSzach. to dyskutujmy o komunikacie organizacjno-finannsowym, z którym każdy szachista powinien się zapoznać, aby wiedzieć czego wymagać od działaczy i samemu proponować rozsądne zmiany. Sensowne zmiany można wprowadzać razem , ze zmianą innych przepisów czy uchwał.
Tu już powstaje problem, bo nie wiadomo co posłowie wykombinują uchwalając nową ustawę a likwidując stare.
Przykładowo.
Rozsądnym wydaje się wprowadzenie jednolitej opłaty klasyfikacyjno-rankingowej. Chwilowo największe konsekwencje będą miały rozgrywki juniorskie w najmłodszych grupach z cyklu MP. Krytykowano to, ale ma pewne uzasadnienie nadawanie norm za miejsce.
Pkt. 1.2 Tabela 1 ostatnia kolumna dotyczy wszystkich zawodników niezrzeszonych w klubach grających w turniejach zgłoszonych do oceny, czy najwyższych z cyklu MP? Jak to się ma do pkt.12.11.
Pkt.3.5 dotyczy wszystkich rozgrywek drużynowych zgłoszonych do oceny, czy poczynając od II ligi?
---
Jak się ma regulamin wydawania licencji trenerskich czy instruktorskich do ustawy?
---
To tak na początek rzeczowej dyskusji, bez inwektyw.
Inwektywa była ogólna, nie odnosząca się bezpośrednio do szachistów, a do falandyzujących prawo. Zresztą tam gdzie wkracza prawo stanowione a nie naturalne, tam trudno o zachowanie sprawiedliwości.
Trudno o zachowanie sprawiedliwości, gdy PZSzach pomimo braku wpłaty nadaje kategorie, a następnie umieszcza nazwisko tej osoby na liście dłużników. Równie dobrze mógłbym podczas pakowania zakupów w sklepie podrzucić Ci chleb, a następnie ochrona kazała za niego płacić, albo trafiasz na tablicę ogłoszeń jako złodziej.
Oczywiście w dobie rankingu ruchomego, nadawanie kategorii mija się z celem. Jedynie komplikuje ewidencję, której i tak prawie nikt nie chce prowadzić, a jeden człowiek sobie z tym nie poradzi. Produkuje to też masę błędów w CR (mnożenie zawodników, nieaktualne kategorie).
Mam 2 pytania:
1. Jaka jest definicja/uzasadnienie opłat KR?
1. Jaka jest definicja/uzasadnienie opłat za nadanie kategorii?
Zaplacic skladki w klubie, kupic licencje w PZSzachu, wniesc oplate za... " wpis o kategorii". To juz wszystko? POLSKA wolnym krajem jest! Nieprawdaz ?!?
Pieknych czasow doczekalismy.
Takich rygorow biurokratycznych, jak te za najwspanialszej UE, komunisci wymyslic nie byli
w stanie!
...
Pieknych czasow doczekalismy.
Takich rygorow biurokratycznych, jak te za najwspanialszej UE, komunisci wymyslic nie byli
w stanie!
k.pytel
eee...tam
UE to wyższy stopień socjalizmu.
A wracając do głównego tematu, wszelkie ulgi powodują falandyzację oraz podwyżki.
Żeby coś dać, trzeba co najmniej dwa razy więcej zabrać.
Falandyzację widać np. na sztucznym łączeniu rozgrywek drużynowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum